24 november 2016

25 jaar na Zwarte Zondag

 

Vandaag is exact 25 jaar geleden dat de zogenaamde Zwarte Zondag plaatsvond. Een dag die ik me nog goed herinner.

Ik was in 1991 niet helemaal verrast door de doorbraak van extreemrechts, omdat ik in Brussel de samenlevingsproblemen dagdagelijks aan den lijve kon ondervinden. Maar eveneens was (en blijf) ik vol afschuw voor de mensonterende oplossingen die extreemrechts voorstelt.

Een jaar na Zwarte Zondag, in 1992, werd ik zelf actief als parlementslid. Het gaf me de kans om iets te doen aan de samenlevingsproblemen in Brussel.
In een van de daaropvolgende verkiezingscampagnes luidde mijn boodschap aan de kiezer daarom niet toevallig: 'Ik neem de handschoen op'. Het was een subtiele, maar duidelijke boodschap aan de Brusselaar dat thema's zoals onveiligheid of integratie niet het exclusieve domein van extreemrechts zijn. Ook als christendemocrate wilde ik de handschoen opnemen om via positieve en verbindende acties iets te doen aan de samenlevingsproblemen.

Vandaag zijn er gelukkig heel wat zaken ten goede veranderd. Thema's zoals veiligheid, migratie en integratie staan veel hoger op de politieke agenda dan 25 jaar geleden. In Vlaanderen wordt al sinds 2004 werk gemaakt van een verplicht inburgeringsbeleid voor nieuwkomers. Ook in Brussel wordt inburgering verplicht gemaakt.

Maar het werk is nog verre van af. Het gevaar van extreemrechts blijft als een sluipend gif om de hoek loeren. Net daarom moeten we allen - via positieve en verbindende acties - de handschoen blijven opnemen!

 

Volg mij ook via

Laatste foto's

Twitter