1 maart 2016

Belgische Parlementsleden worden toegang tot Gaza ontzegd

 

Een Belgische delegatie met volksvertegenwoordigers Gwenaëlle Grivonius (PS), Vincent Van Quickenborne (Open Vld), Jean-Marc Nollet (Ecolo-Groen) en David Clarinval (MR) en senatoren Brigitte Grouwels (CD&V) en Piet De Bruyn (N-VA) bezoekt deze week Palestina op uitnodiging van hun Palestijnse collega's, in het kader van de IPU (Interparlementaire Unie).

Op de agenda staan heel wat politieke ontmoetingen en terreinbezoeken. Er werd ook een bezoek aan de Gazastrook voorzien. Dit gebied van 360 km² maakt integraal deel uit van het Palestijnse grondgebied en telt meer dan 1,8 miljoen Palestijnse inwoners.

Sedert 2007 is Gaza geïsoleerd door een totale blokkade door Israël. Deze blokkade werd nochtans veroordeeld door de internationale gemeenschap. In 2014 werden meer dan 100.000 woningen gedeeltelijk of volledig vernield. Een verslag van OCHA (Bureau van de Verenigde Naties voor Coördinatie van de humanitaire hulp), waaraan de delegatie maandag bij aanvang van haar werkzaamheden een bezoek bracht, spreekt van 17 beschadigde ziekenhuizen, waarvan 4 totaal vernield, en van 36 compleet vernielde scholen. Tussen 20 en 30 procent van de waterleidingen werd beschadigd. De wederopbouw is een absolute noodzaak voor de bevolking en voor de stabiliteit in de regio.

De delegatie had op haar programma onder meer een ontmoeting staan met het middenveld in Gaza en een terreinbezoek onder leiding van UNWRA (het agentschap van de Verenigde Naties voor de Palestijnse Vluchtelingen). Uiteindelijk werd hen de toegang tot Gaza ontzegd.

"Wil men iets verbergen?", vragen de zes verkozenen zich unaniem af, die het hierbij niet willen laten. "Wij hebben de Belgische autoriteiten verwittigd van deze onaanvaardbare situatie en van het feit dat Israël zich een recht toeëigent dat flagrant in tegenspraak is met alle internationale akkoorden."

 

Categorie: 
 

Volg mij ook via

Laatste foto's

Twitter