8 juli 2005

Betere spreiding lokale dienstencentra

 

VGC-collegelid Brigitte Grouwels, bevoegd voor welzijn en gzondheid, opteert voor een betere spreiding en de uitbreiding van het netwerk van de lokale dienstencentra die zich vooral richten op laagdrempelige dientverlening aan ouderen. Dit verklaarde zij vanochtend in de VGC-raad.

Ouderen zijn een belangrijk doelpubliek van de dienstencentra. het versdlag over de woonzorgcentra Brussel, dat werd gemaakt door het Seniorencentrum, toont aan dat de noordelijke gemeenten van Brussel hoog scoren wat betreft bewoners tussen 60 en 80 jaar: liefst 19,48% (Sint-Agatha-Berchem, Ganshoren, ...). Daarom ook is het belangrijk dat het netwerk van de lokale dienstencentra buiten het stadscentrum wordt ontwikkeld.

Geen voorzieningen

In een periode van zestien jaar werden de 11 bestaande lokale dienstencentra vooral uitgebouwd in de kansarme wijken van het stadscentrum, hoewel ook in andere wijken van het gewest heel wat ouderen wonen. Zo zijn er aan de noord-westkant van de vijfhoek vandaag op een boogscheut van mekaar 6 lokale dienstencentra aktief terwijl er in andere gemeenten van het gewest met veel oudere Vlamingen geen voorzieningen zijn. De nieuwe regelgeving maakt het ook mogelijk in andere delen van het Gewest lokale dienstencentra uit te bouwen.

Collegelid Brigitte Grouwels wil de spreiding van de lokale dienstencentra dan ook optimaliseren.

Recente studies hebben trouwens aangetoond dat het heel Brussel kansarme doelgroepen kent. Uit onderzoek over de armoederisico’s in Vlaanderen en Brussel blijkt dat geen enkele van de 19 Brusselse gemeenten kunnen uitgesloten worden van de kansarmoede.

Categorie: 
 

Volg mij ook via

Laatste foto's

Twitter