25 april 2013

Blijf actief, vermijd vallen

 

In aanwezigheid van Brigitte Grouwels, VGC-Collegelid bevoegd voor Welzijn, Gezondheid en Gezin, vond deze namiddag in het Jeugdtheater Bronks een groot dansfeest voor senioren plaats. Dit dansgebeuren maakt deel uit van de tweede editie van de ‘Week van de Valpreventie’, die deze week (van 22 tot en met 28 april) plaatsvindt.  Overal in Vlaanderen en Brussel worden activiteiten georganiseerd om senioren, hun familie, hulpverleners, zorgverstrekkers, … te sensibiliseren over valpreventie. Een 30-tal Brusselse verenigingen organiseert deze week speciale activiteiten in het kader van valpreventie. Thema dit jaar is bewegen:  ‘Blijf actief, vermijd vallen! Dans je leven lang’.


Valincidenten bij senioren vormen een onderschat probleem. Liefst een op de drie Vlamingen ouder dan 65 valt jaarlijks. Bij ouderen die verblijven in woonzorgcentra loopt dit cijfer op tot de helft of zelfs meer. Het valrisico neemt bovendien toe met de leeftijd.

De gevolgen variëren van een schaafwonde of kneuzing tot een breuk van pols of heup. Ook de psychologische gevolgen mogen niet worden onderschat.

Belang van beweging

Onderzoek leert dat bewegen het beste middel is om valpartijen te voorkomen. De tweede editie van de ‘Week van de Valpreventie’ staat daarom in het teken van bewegen. ‘Blijf actief, vermijd vallen! Dans je leven lang! , luidt de boodschap.

In Vlaanderen en Brussel worden overal dansfeesten georganiseerd. Naast deze dansactiviteiten hebben 750 organisaties in Vlaanderen en goed 30 organisaties in Brussel zich geëngageerd om deze week activiteiten allerhande op poten te zetten.

Doen deze week mee aan de ‘Week van de Valpreventie’ in Brussel: de lokale dienstencentra en het Brussels Overleg Dienstencentra, het Seniorencentrum, de seniorenverenigingen. Het LOGO (Lokaal Gezondheidsoverleg) coördineert dit alles.


“Dansen is niet alleen leuk, het  is ook goed voor de gezondheid”, verduidelijkt Brigitte Grouwels. “Heel ons lichaam is aan het werk. We gebruiken niet enkel onze spieren en onze hersenen, maar het doet ook onze ademhaling werken.”

Risico’s in de eigen woning

Naast voldoende beweging, dienen senioren ook aandachtig te zijn voor de risico’s die ze lopen in hun eigen woning. Denk maar aan de tapijtjes, waar vele mensen nog sterk aan vast houden ,maar waar ze vaak over struikelen of uitglijden. Het risico op vallen kan echter beperkt worden door er antislip onder te bevestigen.

Een ander aandachtspunt is voldoende verlichting in huis. Spaarlampen zijn weliswaar duurder in aankoop, maar daar tegenover staat een lagere verbruik.

Een andere belangrijke risicofactor is het gebruik van medicijnen. Mensen die dagelijks meer dan 4 geneesmiddelen nemen, kennen een aanzienlijk hoger valrisico.

Steunpunt

Senioren die vragen hebben over de inrichting van hun woning, kunnen steeds terecht bij het Steunpunt Woningaanpassing Brussel (www.woningaanpassing.be). Het Steunpunt Woningaanpassing biedt ondersteuning aan iedereen die zijn woning veilig, comfortabel en toegankelijk wil maken.

“Er bestaat een hele reeks maatregelen die eenvoudig van aard zijn, maar de levenskwaliteit van thuiswonende senioren toch aanzienlijk kunnen verhogen”, aldus minister Grouwels. 

Categorie: 
 

Volg mij ook via

Laatste foto's

Twitter