12 juli 2012

Brusselse ministerraad lanceert openbare aanbesteding voor bovengrondse heraanleg Rogierplein

 

Op voorstel van Brigitte Grouwels (CD&V), Brussels minister van Openbare Werken, heeft de Brusselse ministerraad vandaag beslist om een openbare aanbesteding te lanceren voor de bovengrondse heraanleg van het Rogierplein in de gemeente Sint-Joost-ten-Node. Deze wegeniswerken hebben zowel betrekking op de volledige bovengrondse heraanleg van het plein, als op de aanleg van een aanpalende voetgangerszone met een lengte van meer dan 350 meter. Deze bovengrondse werkzaamheden zullen begin 2013 aanvatten, en in totaal 2 jaar in beslag nemen. De kostprijs van deze wegeniswerken bedraagt 10,5 miljoen euro. 

Deze wegeniswerken zijn een onderdeel van de volledige facelift van het Rogierplein. Concreet heeft deze openbare aanbesteding betrekking op:

  • De bovengrondse heraanleg van het Rogierplein op maat van voetgangers, fietsers en gebruikers van het openbaar vervoer;
  • De aanleg van een grote voetgangerszone (de zogenaamde ‘strip’) in witte betontegels van meer dan 350 meter lang en 22 meter breed vlakbij de Kleine Ring.
  • Het betreft een voetgangerszone die loopt van de Ginestestraat over het Rogierplein tot aan de Albert II-laan. Er is eveneens plaats voor bomen, gezellige terrasjes en voor andere ontspannende activiteiten.
  • De bussen van de vervoersmaatschappijen MIVB en De Lijn beschikken over vrij liggende busbanen, zodat ze niet langer worden opgehouden door files.
  • Nieuwe straatverlichting op het Rogierplein en aan de voetgangerszone.

Minister Brigitte Grouwels: "Deze wegeniswerken maken deel uit van de volledige metamorfose van het Rogierplein. Niet enkel wordt het plein zelf grondig aangepakt, ook wordt de aanpalende ‘strip’ een heus fiets- en wandelparadijs."

Volledige heraanleg

In het kader van deze volledige heraanleg van het Rogierplein keurde de Brusselse regering eerder al de openbare aanbeding goed voor de bouw van de futuristische luifel (de bouw ervan start eind 2012). De  werkzaamheden aan het ondergrondse metrostation Rogier zijn tegen dan voltooid.  

De totale heraanleg van het Rogierplein kost 29 miljoen euro, dit is een besparing van liefst 25 procent in vergelijking met de oorspronkelijke heraanlegplannen. Het betreft een ontwerp van het multidisciplinair team van Xaveer De Geyter Architecten, Michel Desvigne, het studiebureau Ney & partners en het studiebureau Boydens.

Categorie: 
 

Volg mij ook via

Laatste foto's

Twitter