13 november 2012

Brusselse Winteropvang kan van start gaan

 

Brigitte Grouwels en Evelyne Huytebroeck hebben de beslissing van het Verenigd College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van donderdag 6 september betreffende de Winteropvang bevestigd. Beide ministers hebben ook de conventie met de vzw Samusocial goedgekeurd. Deze conventie regelt de Winteropvang 2012-2013 van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Zoals vorig jaar, werd de vzw Samusocial belast met de organisatie van de Winteropvang voor daklozen.

Voor de tweede maal in de geschiedenis van de Winteropvang van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt de samenwerking tussen het Verenigd College van de GGC en de operator Samusocial geregeld door een conventie. In deze conventie worden de engagementen van alle partijen opgenomen wat betreft de omschrijving van het doelpubliek, de onthaalopdrachten, de informatieverstrekking, het netwerk en de financiering van de opvang.

Het totaal bedrag voor de organisatie van maximum 400 plaatsen van 1 november 2012 tot 31 maart 2013 bedraagt 1 miljoen euro.

De 400 plaatsen zijn verspreid over diverse locaties: er is  een gebouw dat gekocht werd door het OCMW van Brussel, er is een ander gebouw van de vzw zelf en tot slot worden net zoals vorig jaar lokalen ter beschikking gesteld door het OCMW van Sint-Lambrechts-Woluwe. Ter herinnering : in 2004-2005 waren er 45 plaatsen. Dit aantal is dus bijna vertienvoudigd op 8 jaar tijd.

Het bedrag van 1 miljoen euro, hetzelfde als vorig jaar, is eveneens een aanzienlijk bedrag. In de winter 2004-2005 werd bijvoorbeeld slechts 92.000 euro vrijgemaakt. 

De ministers Huytebroeck en Grouwels, alsook de voorzitter van Samusocial, Yvan Mayeur, verheugen zich : “Dit jaar werd, meer dan ooit, alles in het werk gesteld opdat de nachtelijke opvang van daklozen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest onder optimale voorwaarden georganiseerd kan worden.”

Ze zijn eveneens tevreden over de goede samenwerking met de federale overheid, waardoor de Winteropvang nu volledig klaar is om een strenge winter het hoofd te bieden. Dankzij deze samenwerking zullen er, indien nodig, 300 extra bedden worden aangeboden in het RVA-gebouw in de Charleroisesteenweg in Sint-Gillis. In uitzonderlijke situaties, kunnen zelfs 200 andere bedden hieraan worden toegevoegd. In totaal bestaat de maximale nachtelijke opvangcapaciteit voor daklozen dus uit 900 plaatsen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 
 

Categorie: 
 

Volg mij ook via

Laatste foto's

Twitter