28 maart 2013

Brusselse Winteropvang met 14 dagen verlengd

 

Op voorstel van de ministers Brigitte Grouwels en Evelyne Huytebroeck, beiden GGC-Collegelid bevoegd voor bijstand aan personen, heeft het Verenigd College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) vandaag beslist om de Brusselse Winteropvang met 14 dagen te verlengen. Om deze verlenging mogelijk te maken, trekt de GGC zo’n 110.000 euro uit. Door deze beslissing blijven er nog tot 15 april 400 opvangplaatsen beschikbaar.  Deze 400 plaatsen zijn verspreid over diverse locaties: er is een gebouw van het OCMW van de Stad Brussel, er is een ander gebouw van opvangorganisatie vzw Samusocial en tot slot worden lokalen ter beschikking gesteld door het OCMW van Sint-Lambrechts-Woluwe.


“De komende week worden er 's nachts nog vriestemperaturen voorspeld", verklaren Brigitte Grouwels en Evelyne Huytebroeck. "Bij dergelijke temperaturen is er geen sprake van ook maar iemand op straat te laten slapen. Deze bijkomende gewestelijke financiering maakt daarom een verlenging van de Winteropvang mogelijk.”

Dagopvang

Daarnaast heeft het Verenigd College beslist om, aanvullend op de (nachtelijke) Winteropvang, ook de dagopvang te verlengen. Het maakt daarom 20.000 euro vrij om het proefproject ‘Winter 86.400’ eveneens met 14 dagen te verlengen. Dit project is het resultaat van een samenwerking tussen verschillende organisaties actief op het vlak van hulp aan thuislozen in Brussel. Ze streven naar een versterking van de psychosociale steun aan thuislozen tijdens de Winteropvang. Concreet gaat het dan om: de uitbreiding van de openingsuren van sommige dagcentra, de versterking van het aanbod van douches en mogelijkheid tot rusten overdag, bijkomende psychosociale steun aan thuislozen en de versterking van het straathoekwerk.

Hoofddoel van dit project is de rehabilitatie van thuislozen op lange termijn. De ministers Grouwels en Huytebroeck zijn zich dan ook terdege van bewust dat, in het kader van de Winteropvang van de komende jaren, ook de inbreng van de dagopvang  verder versterkt moet worden.

Verloop Winteropvang

Traditioneel loopt de Brusselse Winteropvang van 15 november tot eind maart. Elke nacht kunnen daklozen er terecht voor een warm bed, een maaltijd en sanitaire voorzieningen. De Brusselse Winteropvang wordt gefinancierd door de GGC (Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie). Afgelopen winter stelde de GGC 1,25 miljoen euro ter beschikking voor de opvang van gemiddeld 450 Brusselse daklozen.

De praktische organisatie van de Winteropvang is in handen van opvangorganisatie vzw Samusocial.

Categorie: 
 

Volg mij ook via

Laatste foto's

Twitter